Interessant artikel over kattenbrokjes

 https://www.voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/ 

 

 

Katten eten minder in de zomer

Nieuw onderzoek van de universiteit van Liverpool toont aan dat katten ‘s winters meer eten. ‘s Zomers eten ze juist zo’n vijftien procent minder.

Onderzoekers van de universiteit van Liverpool trekken die conclusie nadat ze 38 katten gedurende enige tijd volgden. Alle katten droegen een microchip aan hun halsbandje en mochten zoveel eten als ze wilden. De microchip hield bij wanneer de kat at en hoeveel deze at.

Uit het onderzoek blijkt dat katten tijdens koude maanden aanzienlijk meer eten. “Waarschijnlijk omdat ze meer energie nodig hebben om warm te blijven,” stelt onderzoeker Alex German.

‘s Zomers bleken de katten zo’n vijftien procent minder voedsel te eten. Waarschijnlijk komt dat doordat ze minder energie nodig hebben om warm te blijven en ‘s zomers geneigd zijn om het rustig aan te doen. “Mensen zouden rekening moeten houden met de hoeveelheid voedsel die hun katten op verschillende momenten in het jaar nodig hebben.

(Bron: www.scientias.nl)

Wisselen van kattenvoer

Je kat wennen aan ander voer kan soms een hele uitdaging zijn, want de kattenmaag en darmen raken makkelijk van slag en bij abrupt overstappen op ander kattenvoer. Ook kan je kat flink ziek worden. Dit kun je voorkomen door je kat geleidelijk aan het nieuwe voer te wennen. In dit artikel lees je hoe je goed kunt wisselen van kattenvoer.

Geef je kat eerst een paar dagen ca. 75% van haar gebruikelijke voer, gemengd met ca. 25% van het nieuwe voer. Vervolgens een aantal dagen 50% van het oude voer en 50% van het nieuwe voer. Dan nog enkele dagen ca. 75% van het nieuwe voer en nog ca. 25% van het oude voer en na een week is je kat probleemloos overgeschakeld op het nieuwe voer.

Je mag hier gerust ook wat meer tijd voor nemen, zeker bij oudere katten, kieskeurige katten en katten met gezondheidsproblemen.

(Bron: Pets Place)

 

Regels in België voor aanschaf kitten

Nuttige informatie voor iedereen die een kitten in huis neemt, maar speciaal voor onze Belgische kittenkopers.

 

http://www.huisdierinfo.be/katten#Wettelijkeverplichtingenbijaankoopofadoptiekat

Oogjes open

Bibi, een kitten van Quinny uit 2013 op dag 9, dag 11 en dag 13.

Na de geboorte van een kitten blijven de ogen zo'n 8 à 10 dagen gesloten. Gemiddeld gaan ze vanaf 10 tot 14 dagen open. Het duurt dan 2 tot 6 dagen voordat beide ogen helemaal geopend zijn. 

Geslacht bepalen

Het is niet altijd zo duidelijk als op deze foto's, links poesje, rechts katertje.

Poesje

 • Geslacht is een gleufje
 • Naast geslacht vaak twee verdikkinkjes
 • Afstand anus en geslacht relatief klein

Katertje

 • Geslacht is een rondje
 • Afstand anus en geslacht relatief groot

Soms blijft er na het bezoek aan de kattenbak wel eens iets aan de vacht hangen... Met een tissue verwijderen is niet handig, je wrijft het dan nog verder in de vacht. Wel handig is dit te doen met een oude, grove kam, die je daar speciaal voor apart houdt. Werkt heel goed, vooral als het een beetje opgedroogd is.

Manieren om je tuin af te zetten

 

 • Met kippengaas en houten palen. (foto Sabine)

 • Zo kan het ook. De schutting is dan 2.20 hoog en de kat heeft geen grip. (foto Benny)

 • Pijpen op draad gespannen, pijpen gaan rollen, dus de kat kan niet over de schutting. (foto Martin en Melissa)

 • Wij hebben de hele tuin rondom met gaas afgezet, het gaas is 60 cm

 • Het is slap op het uiteinde, dus vreemde katten komen niet meer in onze tuin

 • Zelfs Olivia vindt geen uitweg meer, en die kan er wat van :-)

Pierre 2015

Op een ontspannen manier wennen aan de stofzuiger

Nikita 2019

Sommige ragdolls vinden het zelfs fijn om zelf gestofzuigd te worden :-)

Kiepraam

Katten zijn nieuwsgierig en kiepramen kunnen gevaarlijk zijn, menig kat is er in vast komen te zitten. Gelukkig is er een rekje om het raam catproof te maken, o.a. verkrijgbaar bij Zooplus.

Lichaamstaal

Simons Cat

Waarom spinnen katten?

Spinnen is het meest voorkomende geluid dat katten maken, en toch weten we hier minder over dan miauwen, tsjilpen, sissen en grommen.

Ja, katten spinnen wanneer ze tevreden zijn. Wanneer je kat opgerold in het zonnetje ligt, kun je een zacht geknor horen wanneer hij in- en uitademt. Raak hem aan en je zult een trilling voelen. Het is bijna alsof hij golven van kalmte uitzendt.

Maar dit betekent niet dat je moet aannemen dat dit geluid altijd betekent dat je kat het naar zijn zin heeft. Of dat het het enige moment is dat je het zult horen. Katten spinnen ook om andere emoties en behoeftes te communiceren.

Wat als je je kat oppakt en hem beethoudt? Knort hij omdat hij het fijn vindt- of omdat hij nerveus is?

Hoewel je nooit zult weten wat je kat zegt wanneer hij spint, wijst onderzoek van dierenexperts uit dat je, als je de situatie begrijpt, je kunt raden wat het betekent.

Je kat is gelukkig

Je kat ziet er relaxed uit: misschien ligt hij op zijn rug met zijn ogen halfdicht, zijn staart voornamelijk stil. Als hij spint, kun je aannemen dat hij tevreden is. Dat geluid is een grote glimlach.

Hij heeft honger of wil iets

Sommige katten spinnen wanneer het etenstijd is. Britse onderzoekers hebben het geluid onderzocht dat huiskatten maken wanneer ze honger hebben en wanneer ze geen zin hebben in voedsel. Het spinnen klinkt niet hetzelfde.

Wanneer katten spinnen voor eten, combineren ze hun gewone spin met een onplezierig gehuil of gemauw, een beetje wanneer een mensenbaby huilt. Experts geloven dat we sneller geneigd zijn om te reageren op dit geluid. De onderzoekers hebben bevonden dat mensen het verschil tussen het gespin kunnen horen, zelfs wanneer ze zelf geen katten hebben.

Kitten-moederband

Kittens kunnen al spinnen wanneer ze maar een paar dagen uit zijn. Het is waarschijnlijk een manier om hun moeders te laten horen waar ze zijn of dat alles goed gaat.

Spinnen helpt een kitten ook bij het opbouwen van een band met zijn moeder. Moederkatten gebruiken het als een slaapliedje.

Verlichting en genezing

Ondanks dat spinnen energie kost, spinnen veel katten wanneer ze gewond raken of pijn hebben. Dus wat maakt het de moeite waard?

Het kan gewoonweg een manier zijn voor de kat om zichzelf gerust te stellen, net als wanneer een kind op zijn duim zuigt om zichzelf beter te laten voelen.

Maar sommige onderzoeken wijzen uit dat spinnen daadwerkelijk katten helpt om sneller beter te worden. De lage frequentie van het spinnen zorgt voor een reeks vibraties in hun lichaam dat:

 • Botten en wonden kunnen helen
 • Kan helpen bij spieropbouw en het genezen van pezen
 • Helpt bij gemakkelijker ademen
 • Pijn en zwelling vermindert

Dit kan verklaren waarom katten vallen van grote hoogtes kunnen overleven en over het algemeen minder complicaties na operaties ervaren dan honden.

(Bron: Kattenbox.com)

Op bed plassen

Je bed hoort de plaats te zijn waar je je het prettigst voelt, niet waar je voor nare verrassingen komt te staan wanneer je kat weer op je bed heeft geplast.

Ongepaste plasproblemen komen helaas vaak voor bij katteneigenaren. Niet alleen zorgt kattenplas in je bed voor hygienische problemen, de onderliggende reden kan een serieus probleem zijn voor je kat. Voordat je het kunt stoppen, moet je er eerst achter komen wat het veroorzaakt.

Hier is een aantal mogelijkheden wat je kunt doen om je bed weer terug te krijgen.

Plaspreferenties

Sommige katten urineren op plekken waar zij dit niet zouden moeten doen, puur omdat zij nodig moeten maar er iets fout is met hun kattenbak. Net als mensen zijn ook katten kieskeurig over waar zij naar het toilet gaan.

De bak zelf: De grootte van de bak is een van de voornaamste redenen waarom katten hun kattenbak niet fijn vinden. Als ze zich opgesloten voelen of hun lichaam tegen de zijkanten moeten duwen om te kunnen gaan, zullen zij het niet fijn vinden. Sommige katten zijn ook kieskeurig over de vorm en het ontwerp van de kattenbak. Misschien vinden ze een afgesloten kattenbak fijner in plaats van een open kattenbak, of hebben ze voorkeur voor hoe ze de kattenbak in gaan. Oudere katten met artritis kunnen moeite hebben om in een kattenbak met hoge rand te stappen.

De oplossing: Probeer de kattenbak te zien uit het oogpunt van een kieskeurige katachtige. Het kost waarschijnlijk meer geld, maar als je er echt voor wil zorgen dat je kat niet meer op je bed plast,ga dan op zoek naar een grote kattenbak dat heeft wat je huidige kattenbak mist. Je kunt ook proberen om andere kattenbakvulling te gebruiken, katten vinden klontvormende ongeparfurmeerde kattenbakvulling vaak het prettigst.

De locatie: Katten gaan liever naar de kattenbak op een rustige plaats. Ze willen liever geen drukke, luidruchtige kinderen om hen heen, en het geluid van de wasmachine of droger kan ze wegjagen. Op het zelfde moment willen ze niet door het hele huis moeten lopen wanneer ze nodig moeten. Als de kattenbak te ver weg is of op een plek staat wat ze niet fijn vinden, dan zullen ze zelf een andere plek zoeken om te gaan. 

De oplossing: Als je maar één kattenbak hebt, prober een tweede op een andere plek te plaatsen. Zoek een rustige plek uit waar je kat makkelijk kan komen, uit de buurt van de drukte van het dagelijkse leven. Als je woning twee verdiepingen heeft, heb je waarschijnlijk een kattenbak per verdieping nodig voor optimaal gemak.

De rommel: Katten vinden het fijn om schoon te zijn, en in een stinkende kattenbak vol met hun eigen urine en uitwerpselen moeten stappen helpt niet mee. Als de kattenbak recentelijk niet schoongemaakt is, kunnen ze ervoor kiezen om ergens anders te gaan dat wel aan hun hoge eisen voor hygiëne voldoet. Jouw bed met de zachte, absorberende dekens is de perfecte plek.

De oplossing: Kattenbakken moeten elke dag worden schoongemaakt. Als je meerdere katten hebt, moet je misschien zelfs vaker uitscheppen.

Stress en angst

Wanneer het niet de kattenbak is wat een probleem vormt, ligt de oorzaak vaak bij stress of angst. Terwijl het aanschaffen van een nieuwe kattenbak  een makkelijke oplossing is, is het helpen van een gestresste kat niet zo eenvoudig.

Plotselinge huishoudelijke veranderingen: Een plotselinge verandering in de route kan een kat gestresst maken en ervoor zorgen dat zij lastig worden als een manier om hun stress te communiceren. Een nieuwe baby, een ander huisdier, en het verhuizen naar een ander huis kunnen allemaal mogelijke redenen zijn waardoor je kat extra angstig is. Ze kunnen zich verstoppen in de slaapkamer van hun eigenaar omdat dit is waar zij zich het veiligst voelen, en in plaats van zich aan het onbekende te wagen om de kattenbak te gebruiken, zullen zij het bed van hun eigenaar kiezen.

De oplossing: Je kunt beginnen met het dicht houden van de slaapkamerdeuren of het bed gedurende de dag af te dekken met een douchegordijn of een ander niet-doorlatend materiaal, maar dit zal niet het onderliggende probleem oplossen. Om je kat echt te helpen, moet je de bron vinden van deze plotselinge verandering bij je kat. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld de komst van een nieuw familielid, en soms is het onduidelijk. Nieuwe vloerbedekking in hun favoriete kamer, nieuwe meubels- alles wat anders is kan mogelijk het probleem veroorzaken. Wanneer je erachter komt wat dit is, begin dan met positieve training methodes om de kat te laten zien dat er niets is om zich zorgen over te maken.

Afwezigheid van eigenaar: Katten hechten zich aan hun familie, en wanneer hun favoriete persoon afwezig is, zullen zij gestresst raken. Langere uren op werk of meerdere dagen wegblijven kan stress veroorzaken bij de kat. Wanneer zij op het bed plassen, doen zij dit niet uit wraak. Wat ze eigenlijk doen is zichzelf geruststellen door hun geur te mengen met de geur van hun afwezige eigenaar.

De oplossing: Thuisblijven met de kat is de beste optie, maar dat is niet altijd mogelijk. Als dit het geval is, helpt het verrijken van de omgeving van de kat hen bezig te houden in hun eentje. Zorg ervoor dat de kat voldoende mogelijkheden heeft om zelf te ontdekken en te spelen. Geef ze toegang tot speeltjes met kattensnoepjes, laat de radio aan staan en zet een interessante krabpaal neer bij hun favoriete raam.

Sociaal conflict: Als sociale dieren zijn katten het meest gelukkig wanneer ze met iedereen overweg kunnen in hun omgeving. Een conflict met een specifiek persoon in de familie is stressvol en dit kan leiden tot het gebruiken van hun eigen katachtige methoden van conflictoplossing. In sommige gevallen betekent dit het plassen op deze persoon’s bed. Dit doen ze niet om gemeen te zijn of wraak te nemen, maar ze doen het om hun eigen geur te mengen met de geur van de persoon wie hen lastig valt.

De oplossing: Deze specifieke persoon kan nieuw zijn in het huishouden of het lukt niet om net als anderen een band op te bouwen met de kat. Hoe dan ook, het probleem dat de kat continue op hun bed plast kan worden opgelost door de kat te laten zien dat deze persoon een vriend is en niet iemand is om ongerust over te zijn. Probeer deze persoon de kat elke dag te laten voeden om de mening van de kat te veranderen. Ze kunnen de kat speciale snoepjes geven en met ze spelen om te laten zien dat ze een vriend zijn en geen vijand.

Medisch: Als geen van deze situaties het probleem lijkt te zijn, dan is het tijd om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Medische problemen betreffende de blaas of nieren van de kat kunnen de reden zijn dat ze het niet op tijd halen om naar de kattenbak te gaan. Geef de dierenarts alle details over wat er gebeurt en bespreek mogelijke medische aandoeningen.

(Bron: Kattenbox.com)